Szódavíz

  1. Töltsd meg a szifont a nívócső aljáig, vagy a maximum jelölésig minél hidegebb ivóvízzel.
  2. Helyezd be a felvezető csövet.
  3. Csavard rá a szifonfejet.
  4. A patrontartóba helyezz egy szódapatront.
  5. Csavard be a patrontartót, amíg nem hallod a szén-dioxid beáramlását.
  6. Rázd össze alaposan a szifon tartalmát, kb. 15-30 másodpercig.
  7. 2 literes, vagy nagyobb űrtartalmú szifon esetén várj 3 percet, majd távolítsd el a kiürült patront, és ismételd meg a 4-6 lépéseket.
  8. Helyezd hűtőszekrénybe kb. 2 órára.
  9. Fogyasztás előtt rázd össze alaposan újból a szifon tartalmát, és távolítsd el a kiürült patront.

Fröccs

  • Nagyfröccs: 1 dl szóda, 2 dl bor
  • Hosszúlépés: 2 dl szóda, 1 dl bor
  • Háziúr: 1 dl szóda, 4 dl bor
  • Házmester: 2 dl szóda, 3 dl bor
  • Viceházmester: 3 dl szóda, 2 dl bor
  • Sportfröccs: 4 dl szóda, 1 dl bor

Fény

Figyelem! A szénsavas vodka alattomos, erős ital! Fogyaszd mértékkel!

  • Töltsd meg a szifont a nívócső aljáig, vagy a maximum jelölésig vodkával.
  • Az elkészítés módja megegyezik a szódavíz elkészítésével.
  • Egy röviditalos pohár aljára önts kis mennyiségű szörpöt.
  • Engedj rá a szénsavas vodkából, és fogyaszd a kiengedés után azonnal.

Tejszínhab

  1. Minimum 30% zsírtartalmú állati eredetű habtejszínt készíts be a hűtőszekrénybe 12 órával a tejszínhab elkészítése előtt. (Az optimális zsírtartalom 33-35%.)
  2. Töltsd meg a szifont az előírt mennyiségű, hideg habtejszínnel. Tégy hozzá ízlés szerint porcukrot (pl. 50 g porcukor minden 0,5 liter habtejszínhez).
  3. Csavard rá a szifonfejet.
  4. Alaposan rázd össze a szifon tartalmát, hogy a cukor oldódjon a habtejszínben.
  5. A patrontartóba helyezz egy habpatront.
  6. Csavard be a patrontartót, amíg nem hallod a dinitrogén-oxid beáramlását.
  7. A tejszínt 3-6 rázással keverd össze nyomás alatt.
  8. 1 literes habszifon esetén távolítsd el a kiürült patront, és ismételd meg az 5-7 lépéseket.

Vegán „tejszínhab” (kókuszhab, kókusz „tejszínhab”)

  • Kiváló vegán tejszínhabot lehet készíteni növényi eredetű zsírdús krémekből, melyek természetesen laktózmentesek is. A megfelelő alapanyag kiválasztása a siker kulcsa.
  • A legjobb tapasztalatom jelenleg a kókuszból készült habtejszínnel (kókusztejszín) van. Olyan terméket javaslok, melynek zsírtartalma több, mint 24%, és az összetevők között 80% fölötti kókuszhús tartalom szerepel. (Pl. a Kara márkájú kókusztejszín, édesebb, a Del Coco márkájú pedig intenzívebb kókuszízű habot ad)
  • Nincs jó tapasztalatom a növényi főzőkrémekkel, melyek zsírtartalma túl alacsony a tejszínhabkészítéshez, így jellegtelen, íztelen és folyós lesz az eredmény.
  • Kerülöm az olajból készült habalapokat (pl. pálmaolaj, napraforgóolaj), melyeknél kellemetlen utóízt és textúrát tapasztaltam az elkészült hab fogyasztása során.
  • Folyamatosan kísérletezem. Ha megfelelő alapanyagot találok, szerepeltetni fogom az oldalon.
  • Az elkészítés módja megegyezik a tejszínhab elkészítésével.
Kókusztejszín több mint 25 százalékos zsírtartalommal

Tartós tejszínhab

  • Készíts zselatinoldatot!
    • A felhasználni tervezett tejszín súlya alapján mérj ki 0,75% zselatinport. (Pl. 2 dl tejszínhez 1,5 gramm szükséges, 4 dl tejszínhez 3 gramm, stb.)
    • Kb. 1 evőkanálnyi vízben keverd el a zselatinport, majd melegítsd meg (de ne forrald fel!).
    • A kimért habtejszínből 1 evőkanálnyit keverj a zselatinos vízhez.
  • A keveréket add hozzá a többi kimért habtejszínhez a cukorral.
  • Az elkészítés további módja megegyezik a tejszínhab elkészítésével.

Leave a Comment