Szódavíz
- Töltsd meg a szifont a nívócső aljáig, vagy a maximum jelölésig minél hidegebb ivóvízzel.
- Helyezd be a felvezető csövet.
- Csavard rá a szifonfejet.
- A patrontartóba helyezz egy szódapatront.
- Csavard be a patrontartót, amíg nem hallod a szén-dioxid beáramlását.
- Rázd össze alaposan a szifon tartalmát, kb. 15-30 másodpercig.
- 2 literes, vagy nagyobb űrtartalmú szifon esetén várj 3 percet, majd távolítsd el a kiürült patront, és ismételd meg a 4-6 lépéseket.
- Helyezd hűtőszekrénybe kb. 2 órára.
- Fogyasztás előtt rázd össze alaposan újból a szifon tartalmát, és távolítsd el a kiürült patront.
Fröccs
- Nagyfröccs: 1 dl szóda, 2 dl bor
- Hosszúlépés: 2 dl szóda, 1 dl bor
- Háziúr: 1 dl szóda, 4 dl bor
- Házmester: 2 dl szóda, 3 dl bor
- Viceházmester: 3 dl szóda, 2 dl bor
- Sportfröccs: 4 dl szóda, 1 dl bor
Fény
Figyelem! A szénsavas vodka alattomos, erős ital! Fogyaszd mértékkel!
- Töltsd meg a szifont a nívócső aljáig, vagy a maximum jelölésig vodkával.
- Az elkészítés módja megegyezik a szódavíz elkészítésével.
- Egy röviditalos pohár aljára önts kis mennyiségű szörpöt.
- Engedj rá a szénsavas vodkából, és fogyaszd a kiengedés után azonnal.
Tejszínhab
- Minimum 30% zsírtartalmú állati eredetű habtejszínt készíts be a hűtőszekrénybe 12 órával a tejszínhab elkészítése előtt. (Az optimális zsírtartalom 33-35%.)
- Töltsd meg a szifont az előírt mennyiségű, hideg habtejszínnel. Tégy hozzá ízlés szerint porcukrot (pl. 50 g porcukor minden 0,5 liter habtejszínhez).
- Csavard rá a szifonfejet.
- Alaposan rázd össze a szifon tartalmát, hogy a cukor oldódjon a habtejszínben.
- A patrontartóba helyezz egy habpatront.
- Csavard be a patrontartót, amíg nem hallod a dinitrogén-oxid beáramlását.
- A tejszínt 3-6 rázással keverd össze nyomás alatt.
- 1 literes habszifon esetén távolítsd el a kiürült patront, és ismételd meg az 5-7 lépéseket.
Vegán „tejszínhab” (kókuszhab, kókusz „tejszínhab”)
- Kiváló vegán tejszínhabot lehet készíteni növényi eredetű zsírdús krémekből, melyek természetesen laktózmentesek is. A megfelelő alapanyag kiválasztása a siker kulcsa.
- A legjobb tapasztalatom jelenleg a kókuszból készült habtejszínnel (kókusztejszín) van. Olyan terméket javaslok, melynek zsírtartalma több, mint 24%, és az összetevők között 80% fölötti kókuszhús tartalom szerepel. (Pl. a Kara márkájú kókusztejszín, édesebb, a Del Coco márkájú pedig intenzívebb kókuszízű habot ad)
- Nincs jó tapasztalatom a növényi főzőkrémekkel, melyek zsírtartalma túl alacsony a tejszínhabkészítéshez, így jellegtelen, íztelen és folyós lesz az eredmény.
- Kerülöm az olajból készült habalapokat (pl. pálmaolaj, napraforgóolaj), melyeknél kellemetlen utóízt és textúrát tapasztaltam az elkészült hab fogyasztása során.
- Folyamatosan kísérletezem. Ha megfelelő alapanyagot találok, szerepeltetni fogom az oldalon.
- Az elkészítés módja megegyezik a tejszínhab elkészítésével.

Tartós tejszínhab
- Készíts zselatinoldatot!
- A felhasználni tervezett tejszín súlya alapján mérj ki 0,75% zselatinport. (Pl. 2 dl tejszínhez 1,5 gramm szükséges, 4 dl tejszínhez 3 gramm, stb.)
- Kb. 1 evőkanálnyi vízben keverd el a zselatinport, majd melegítsd meg (de ne forrald fel!).
- A kimért habtejszínből 1 evőkanálnyit keverj a zselatinos vízhez.
- A keveréket add hozzá a többi kimért habtejszínhez a cukorral.
- Az elkészítés további módja megegyezik a tejszínhab elkészítésével.